Η κύστη Baker, που πήρε το όνομά της από τον Baker που ήταν ο πρώτος πού ανακάλυψε την κύστη αρθρικού υγρού το 1877, είναι η συσσώρευση υγρού στο πίσω μέρος του γόνατος το οποίο δημιουργεί ένα οίδημα, πρήξιμο αλλά και δυσκαμψία στο πίσω μέρος της άρθρωσης του γόνατος. Συνήθως μπορεί να δημιουργηθεί θρομβοφλεβίτιδα στην περιοχή διότι πιέζεται η ιγνυακή αρτηρία.
Τα πιο συνήθη αίτια εμφάνισης της ιγνυακής κύστης είναι είτε κάποια αρτηριακή πάθηση στο γόνατο ή κάποια φλεγμονώδης αντίδραση σε παθήσεις όπως είναι η οστεοαρθρίτιδα ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα αλλά και σε παθήσεις όπως τραυματισμοί στο μηνίσκο, στο πρόσθιο χιαστό ή από σωματίδια που εμφανίζονται μετά από αρθροπλαστικές. Η Κύστη εμφανίζεται πιο έντομα στην έκταση του γόνατος παρά στην κάμψη όπου αναφέρεται στη βιβλιογραφία ως σημείο Founcher.
Είδη Ιγνυακής Κύστης
- Πρώτου βαθμού όπου έχουμε πρήξιμο χωρίς όμως διαταραχές στο γόνατο
- Δευτέρου βαθμού όπου έχουμε μεγέθυνση του ημιμεβρανώδους-γαστροκνήμιου θύλακος και οίδημα στην περιοχή του ιγνυακού βόθρου και του γαστροκνημίου
Τα μεγέθη ποικίλου από πολύ μικρά μέχρι πολύ μεγάλα. Ακόμα οι ηλικίες που εμφανίζεται η κύστη Baker είναι μεταξύ 4-5 ετών όπου συνήθως είναι ασυμπωματική και δεν σχετίζεται με παθολογικές καταστάσεις όπως οστεοαρθρίτιδα , ρευματοειδής αρθρίτιδα που εμφανίζεται σε μεγαλύτερες ηλικίες 35-70 ετών.
Κλινική εικόνα Ιγνυακής Κύστης
- Οίδημα πίσω από το γόνατο ή στο γαστροκνήμιο
- Πόνο στην οπίσθια επιφάνεια του γόνατος
- Περιορισμένο εύρος κίνησης στο γόνατο
- Δυσκαμψία στο γόνατο κυρίως κατά τη κίνηση
- Σφίξιμο στο πίσω μέρος του γόνατος
- Ερυθρότητα
Πρέπει να τονίσουμε ότι τα συμπτώματα της κύστης Baker εξαρτώνται και από το αν οι κύστες είναι άθικτες, διαχωριστικές ή ραγείσες. Οι ασυμπτωματικές κύστες έχουν τα παραπάνω συμπτώματα αλλά είναι ήπια. Στη περίπτωση διαχωριστικής κύστης τα συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται και στη γαστροκνήμια(γάμπα) και στην οπίσθια επιφάνεια του γόνατος. Σε περίπτωση που έχουμε ρήξη τότε έχουμε οίδημα, θερμότητα και μπορεί να παρομοιάζεται με θρομβοφλεβίτιδα ή ρήξη μυών.
Διάγνωση Ιγνυακής Κύστης
Η διάγνωση γίνεται συνήθως με φλεβικό υπερηχογράφημα Doppler που βοηθάει στη διαφοροποίηση από τη θρομβοφλεβίτιδα. Επίσης η μαγνητική τομογραφία είναι ένα άλλο μέσο διάγνωσης.
Θεραπεία Ιγνυακής Κύστης
Άμεσο ρόλο στην αντιμετώπιση της κύστης Baker παίζει η φυσικοθεραπεία εφόσον ακολουθηθεί συντηρητική θεραπεία.
Η φυσικοθεραπεία περιλαμβάνει
- Παγοθεραπεία σε περίπτωση οιδήματος, ζεστά επιθέματα σε περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας και μυϊκού σπασμού
- Ηλεκτροθεραπεία, θεραπευτικό υπέρηχο, laser , ραδιοσυχνότητες(TECAR), manual therapy, βελονισμός για μείωση του πόνου και τις δυσκαμψίας
- Θεραπευτική ταινία kinesio tape για καλύτερη λειτουργικότητα της άρθρωση
- Θεραπευτική άσκηση για αύξηση της δύναμης, της ευκινησίας και διατήρηση του σωστού βάρους σώματος
- Κλινικό Πιλάτες για λειτουργική αποκατάσταση
- Υδροθεραπεία κυρίως σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης και έντονου πόνου αλλά και σε μειωμένη κινητικότητα
- Χειροπρακτική (Manual Therapy)
- TRX
- ERGON τεχνική για καλή λειτουργία της περιτονίας και μείωση της δυσκαμψίας
Σε περίπτωση που η συντηρητική θεραπεία δεν δουλέψει τότε ακολουθεί ενέσιμη θεραπεία που περιλαμβάνει στεροειδή ένεση. Αν υπάρχει ενδοαρθρική βλάβη ακολουθεί χειρουργική παρέμβαση όπου γίνεται αρθροσκόπηση ή ανοικτή εκτομή όπου ο ασθενής για 2-3 αποφεύγει τη φόρτιση και περπατάει με βακτηρίες και γίνεται χρήση νάρθηκα.